7. новембар 2010.

"Veciti kalendar" Fernando Pesoa

Fernando Pesoa je plodonosan pisac, revolucionar umetnickog izrazavanja i nesvakidasnji poeta koji izlazi iz okvira strogog, nametnutog i klasicnog pesnistva. Ne robuje pravilima i pesnickim normama vec je vodjen unutrasnjom potrebom i sopstvenom filozofijom slobode i nematerijalnog poimanja sveta. "Pisac prirode" kako je sam sebe nazivao, sluga je svojih cula kroz koja opisuje prirodu koju vidi i pritom nudi citaocu svoju percepciju zivota - nesputanog,obicnog i jednostavnog.
Knjiga je podeljena na tri dela,potpisana imenima Alberta Kaejra i Rikarda Reisa, poznatim pseudonimima pisca."Cuvar stada"(I deo), "Odvojene pesme"(II deo) i "Ode" (III deo), celine su kojima pesnik na razlicite a opet bliske nacine,iznosi svoje poimanje zivota i sveta.
Moj omiljeni citat iz ove knjige je od Rikarda Reisa:
"Bolje te stiti koliba trosna darovana tebi, nego palata koju steko nisi".

6 коментара:

  1. Pisala sam i ja o Fernandu, pogledaj ako te interesuje :)

    ОдговориИзбриши
  2. Procitala sam jos ranije:)i zaista je savrseno a blog Casa del Poeta Tragico je malo remek delo <3 ..

    ОдговориИзбриши
  3. Da ovde ima smajlija sada bih stavila onog sto se zarumeneo sav :) Hvala na tako lepim recima. Izgleda imamo dosta zajednickog a opet kod tebe nalazim svasta nesto sto me intrigira i inspirise :) Recimo, jos nisam citala Ljosu a sada cu sigurno sto pre :)

    ОдговориИзбриши
  4. :) I za mene je Ljosa bio pravo otkrovenje:).Citala sam komentar jednog novinara sa B92 koji je rekao da je po njemu,Ljosino najbolje delo ubedljivo "Tetka Hulija i piskaralo".Kaze da ima,da ga citiram, "genijalnu arhitektonsku strukturu" i da od svih Ljosinih romana,pa i ovog sto je osvojio Nobela,najbolje oslikava njegov umetnicki stil.Moram obavezno da procitam.:)

    ОдговориИзбриши
  5. Potpuno zaboravih da kazem Hvala puno na divnim recima!! :) Polaskana sam <3

    ОдговориИзбриши