10. новембар 2019.

" Prodavačica" Sajaka Murata



Sajaka Murata je glas ženskog dela Japana.
A on se gotovo nikada ne čuje.
Tvrdokorno patrijahalno društvo kakvo je japansko, okorele tradicije, surove profesionalnosti i potisnute emotivnosti - ne naviklo je da svetu ponudi otvoren prozor ka ženskoj psihi. Lični i intimni, emotivni profili japanki su oduvek pod ključem zabrana i kulturoloških očekivanja. Društvo ih je oblikovalo kao bića koja postoje ali bez prava da glasno i jasno izraze šta žele i ko su, šta su im očekivanja od života i sveta, u sredini koja ne prašta drugačije a poštuje uštogljene japanske norme.
Sajaka je tu istupila.
Kao pionirka jednog novog pokreta.
Istražujući ovu spisateljicu, došla sam do podataka da je i sama radila dugo godina kao prodavačica u mini marketu pa je stoga ova knjiga svojevrsna autobiografija a lik Keiko - njena senka. Iako donekle poriče svoju povezanost sa Keiko tvrdeći da su im karakteri drugačiji i da se Keiko divi zbog prihvatanja stava da je neuklopljiva, životni stil koji vodi je demantuje imajući u vidu da je dugo godina radila kao prodavačica sa nepunim radnim vremenom i bez dece, veze ili braka na vidiku, kao žena koja u zrelim godinama i dalje deli dom sa svojim roditeljima.
Sa našeg aspekta gledanja - dosta drugačije od načina na koji mi živimo na ovim prostorima, sa njenog aspekta - praćenje stereotipa i utapanje u gomilu. Zato je taj njen književni glas toliko važan: jer prkosi svemu onome što je na javi teško postići i uraditi. Pišući ovakvu, socijalno i rodno angažovanu prozu, ona zadaje udarce bunta društvenoj klimi modernog Japana; samo tehnološki naprednoj i modernoj a suštinski i dalje nekadašnjoj i zaostaloj. Ova knjiga je oda ženskoj hrabrosti i odluci da se živi drugačije, po svojim pravilima, van definicije normalnog koju su ustanovili prosečni i površni pripadnici naše vrste, oni koji ovom svetu nisu doprineli ni mrvom originalnosti i hrabrosti već pukim komformizmom i spuštanjem glave.
Zato Sajaka hrabro diže glas.
Za Japan, za žene, za sve Keike ovog sveta. Nesnađene u vremenu ogrubele nežnosti.
Savršeno normalne baš takve kakve jesu.
U inat društvu - u čast slobode!

Нема коментара:

Постави коментар